Cepat, Selamat, Mudah

Kami menyediakan pembiayaan patuh Shariah yang membenarkan SME dan Individu bekerja mendapatkan dana dengan lebih cepat

Memperkenalkan Orpheus

Kami berusaha untuk menjamin bahawa pemilik perniagaan kecil dan individu yang bekerja mempunyai akses pantas kepada wang tunai. Kelewatan dalam pembiayaan boleh mengakibatkan perbelanjaan yang tinggi, dan kami sentiasa berusaha untuk menangani isu yang meluas ini dengan menawarkan pembiayaan segera yang akan meningkatkan pengurusan aliran tunai anda dan memberi manfaat kepada perniagaan anda.

Ditubuhkan untuk Membantu anda berkembang

Kendalikan semula pengurusan aliran tunai anda. Kami memahami bahawa penangguhan pembayaran menghalang kelangsungan perniagaan anda dan kami tidak bersetuju dengan tingkah laku sedemikian dalam ekonomi yang berdaya saing sengit ini. Tambahan pula, kami bersimpati dengan individu yang memerlukan bantuan kewangan peribadi semasa wabak ini apabila pendapatan mereka tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan peribadi mereka.

"Orpheus Capital dicipta untuk tujuan membolehkan anda memberi tumpuan kepada perniagaan dan rutin harian anda tanpa perlu risau tentang pengurusan aliran tunai."

Orpheus telah dianugerahkan Status Digital Malaysia (MD) daripada Kementerian Multimedia & Komunikasi. Kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan terpilih untuk diberi kepercayaan dan peluang untuk menyumbang kepada kemajuan Ekonomi Digital Malaysia.

Sebagai salah satu daripada 30 syarikat Ekonomi Digital Islam teratas di bawwah Malaysia Digital Economy Corporation, kami berhasrat untuk terus memacu inovasi digital dalam industri ke tahap yang baharu dan membawa kecekapan operasi kepada pelanggan dan pengguna kami.

Visi Kami

Orpheus Capital berusaha untuk menjadi salah satu peneraju dalam memberikan bantuan kewangan yang Cepat, Selamat dan Mudah melalui platform digital untuk memupuk dan mempromosikan pertumbuhan bagi komuniti yang kurang mendapat perhatian daripada bank.

Misi Kami

Matlamat kami adalah untuk memainkan peranan penting dalam menawarkan pilihan kewangan patuh Syariah kepada kedua-dua perusahaan kecil dan sederhana serta individu yang bekerja di kawasan itu.

Apa yang Kami lakukan ?

 • Kami menyediakan pembiayaan yang fleksibel kepada individu dan SME yang dilabel sebagai individu yang kurang mendapat perkhidmatan dan tidak diberi perkhidmatan melalui pembiayaan digital sepenuhnya.
 • Kami berhasrat untuk membantu peminjam kami mengatasi halangan kewangan dalam masyarakat kita, menyampaikan pandangan dan bantuan kepada mereka yang sering ditolak oleh institusi kewangan traditional.
 • Adalah menjadi keutamaan kami untuk memastikan produk pembiayaan kami sentiasa patuh Syariah - dari awal proses sehingga pengeluaran dana kepada pelanggan kami. 

Di mana lagi anda boleh mencari kami?

TM UnifiBiz

AllianceBizSmart

Bagaimana Orpheus Mengatasi Prestasi Pembiayaan Tradisional

Selamat

Lakukan transaksi anda tanpa rasa risau dengan menggunakan sistem yang dipercayai dan selamat

Pantas

Dapatkan pembiayaan dalam masa 48 jam sahaja.

Mudah

Membiayai perniagaan anda dengan hanya beberapa klik dengan aliran proses kami yang lancar

Kemudahan dan Perkhidmatan

Pembiayaan Peribadi-i (GajiNow)

Pembiayaan Kontrak

Pembiayaan Invois

Aliran Proses

Tonton video ini untuk panduan anda dalam membuat permohonan.

Kesan Pembiayaan Kami sejak 2021

0%

Membayar Balik Hutang Ah Long

0%

Bil Utiliti Dibayar Balik

RM

0

mil

Pendapatan Baru Dijana oleh SME

0

Pekerjaan yang dicipta oleh SMEs

Sebahagian daripada pelanggan kami

Teknologi Kami

Sistem Pemarkahan Unik

Sistem algoritma unik untuk membantu anda mencapai skor kredit yang lebih baik untuk kelulusan pembiayaan yang lebih cepat.

Sistem Kawalan Dalaman

Sistem kami melindungi integriti kemudahan kami untuk memastikan kecekapan operasi kami.

Sistem CRM

Pengurusan Perhubungan Pelanggan untuk memastikan kami memberi perkhidmatan yang terbaik kepada peminjam kami.

Kutipan hutang automatik sepenuhnya

Kami mengendalikan pembayaran anda bagi meringankan fikiran anda.

Penandatanganan Kontrak Automatik

Menandatangani dokumentasi yang diperlukan secara digital untuk kemudahan anda.

eKYC Canggih

e- Proses Kenali Pelanggan Anda dilengkapkan dalam 4 langkah mudah

Sistem Mitigasi Penipuan

Untuk menghapuskan apa-apa risiko kerugian dan penipuan untuk keselamatan anda.

Laporan & Analisis Modul

Sentiasa memikirkan amalan kami untuk meningkatkan perkhidmatan kami kepada anda.

Ditampilkan Pada

Pasukan kami

DATO' BADRUL HASSAN MOHAMED KASSIM

Mengasaskan bersama Orpheus, perniagaan pembiayaan yang diterajui impak dengan kesedaran sosial, dengan misi untuk menghulurkan bantuan kepada sektor perniagaan PKS dan individu yang sangat memerlukan akses cepat dan tidak rumit kepada modal.

MUHAMMAD HAMUDI BIN ABDUL KHALID

Beliau mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dalam pelbagai kapasiti dan industri. Hamudi ialah ahli Lembaga Konvensyen Haji dan Umrah Sedunia yang berpangkalan di London serta Bendahari di Persatuan Eksport Bumiputera (MyGerak). Beliau telah dianugerahkan ‘Top 10 CEO’ oleh SME @ University Executive Development Programme 2016.

LUQMAN HAKIM MOHD NOR

Berpengalaman profesional dengan sejarah yang ditunjukkan selama lebih 20 tahun bekerja dalam teknologi maklumat dan industri perkhidmatan. Mahir dalam Strategi Pembangunan Perniagaan, Transformasi Perniagaan, Perkhidmatan Profesional dan platform Perisian sebagai Perkhidmatan (SaaS). Latar belakang teknikal & teknologi yang kukuh dengan Ijazah Sarjana Muda Sains (B.Sc.) tertumpu dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik dari Universiti Tulsa.

USTAZ MOHAMED ABDUL BERSAMA MOHD BASRI (AL QUR'AN)

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Undang-undang Perbandingan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Ustaz Khairul juga merupakan Penasihat Syariah Bertauliah dengan lebih lima belas (15) tahun pengalaman perbankan Islam (bank tempatan dan asing) dan juga penulis berpengalaman dengan 5 buah buku diterbitkan. Beliau adalah rakyat Malaysia pertama dan satu-satunya yang pernah mencatatkan bacaan penuh Al-Quran.

SOALAN LAZIM

Umum Lazim

Orpheus Capital ialah syarikat pembiayaan patuh Syariah digital sepenuhnya dengan fokus utama menyediakan penyelesaian pembiayaan untuk membantu dalam pembangunan ekonomi individu yang bekerja dan perniagaan SME yang kurang mendapat perkhidmatan dan tidak diberi perkhidmatan.

Orpheus menawarkan tiga jenis perkhidmatan – iaitu pembiayaan invois, pembiayaan kontrak dan pembiayaan peribadi-i (GajiNow). Semua produk kami adalah patuh Syariah dan mematuhi prinsip Islam. Invois dan Pembiayaan Kontrak akan membantu PKS dalam meminimumkan jurang aliran tunai mereka.

Perkhidmatan kami boleh digunakan oleh sesiapa sahaja asalkan mereka adalah PKS (untuk pembiayaan invois dan kontrak) atau pekerja/pekerja gig (untuk pembiayaan peribadi-i).

Untuk PKS, anda layak memohon jika:

 1. Perniagaan anda ialah perniagaan berdaftar Malaysia (termasuk pemilik tunggal, perusahaan dan Sdn Bhd);

 2. Perniagaan anda menyediakan perkhidmatan atau barangan kepada perniagaan Malaysia yang lain (Sifat Perniagaan-ke-Perniagaan)

 3. Perniagaan anda dimiliki oleh warganegara Malaysia (lebih daripada 51%) dan telah beroperasi sekurang-kurangnya selama 1 tahun.

Antara lingkungan 1.0% ke 1.5% sebulan bergantung kepada penilaian skor kredit pelantar digital kami.

Tiada jaminan atau cagaran ketara diperlukan daripada anda. 

Keseluruhan proses selesai dalam 24 – 48 jam termasuk pembayaran.

Anda tidak perlu. Semua transaksi dilakukan sepenuhnya dalam talian. Anda hanya perlu menandatangani secara digital menggunakan teknologi Tandatangan Digital kami. 

Menggunakan aplikasi laman web kami tidak boleh menjadi lebih mudah. Anda hanya perlu mengikuti borang pendaftaran, muat naik semua butiran dan dokumen yang diperlukan. Setelah permohonan anda diluluskan, anda akan menerima dana anda dalam masa 24 – 48 jam.

Anda sentiasa boleh menghubungi kami melalui e-mel atau panggilan telefon dan pasukan perkhidmatan pelanggan kami akan sentiasa bersedia untuk anda. 

Kami menggunakan penyelesaian automatik dalam semua aliran kerja kami untuk meningkatkan kecekapan kami dan dengan menggunakan AI tercanggih, kami dapat melaksanakan perkhidmatan bantuan kewangan yang diperlukan dan layak oleh PKS.

Kita dapat meyakinkan anda semua produk kami akan patuh untuk Syariah dan prinsip-prinsip Islam. Kita mempunyai menonjol Syariah ulama kepada kami pada produk dan perkhidmatan. Semua undang-undang kita perjanjian telah diperiksa, diteliti dan diluluskan oleh bereputasi Syariah ulama serta atas firma hukum di negara ini.

Soalan Lazim Pembiayaan Kontrak / Invois

Pembiayaan Invois adalah aliran tunai penyelesaian yang membolehkan perniagaan untuk mendapatkan kemajuan pada wang yang terhutang dengan pelanggan setelah selesai barang-barang atau diberikan perkhidmatan, tanpa menunggu untuk penundaan pembayaran istilah yang boleh terdiri dari 30 hari untuk 90 hari.

Pembiayaan invois dijalankan apabila sebuah perniagaan memutuskan untuk menjual invois yang dimiliki (setelah selesai menjalankan servis kepada pelanggan mereka) kepada pihak ketiga, Syarikat Pembiayaan seperti Orpheus, secara diskaun. Orpheus kemudian akan mengambil alih tugas pengutipan wang setelah tarikh pengutipan telah tiba. Dengan pembiayaan invois, anda akan memperolehi bayaran pendahuluan secara pantas sebanyak 80% dari jumlah invois tanpa perlu menunggu terma pembayaran daripada pihak pelanggan anda.

Untuk pembiayaan invois, sehingga 80% daripada nilai invois akan disalurkan ke dalam akaun bank anda sepantas 24-48 jam. akaun bank dalam masa 24-48 jam.

Maksimum sehingga 80% daripada invois atau nilai kontrak. Kami boleh menawarkan pembiayaan bermula dari RM10,000 (minimum) dan sehingga RM 200,000 (maksimum). Tempoh kemudahan tersebut adalah sehingga 6 bulan atau 180 hari.

Selain dari kos pembiayaan, anda akan dikenakan yuran platform (1.5% dari nilai invois / kontrak) dan yuran pentadbiran (RM 750) dimana kedua-dua caj ini dilaksanakan sebanyak satu kali sahaja setiap permohonan. 

Caj kelewatan akan dikenakan berdasarkan amaun yang tertunggak sahaja dan akan disumbangkan kepada persatuan amal.

8 dokumen perlu disediakan oleh anda untuk permohonan pembiayaan invois, iaitu: 

 • Penyata bank syarikat untuk 3 bulan terakhir
 • Salinan IC Pengarah
 • Jaminan Bersama 
 • Resolusi pengarah
 • Surat Pemfaktoran
 • Surat Izin Pengesahan Kredit
 • Invois
 • Surat Perjanjian Pembiayaan

Hanya beberapa dokumen sahaja yang diperlukan dan selebihnya akan diuruskan oleh sistem kami secara automatik.

Ya, mereka akan menerima notifikasi melalui emel bagi tujuan pemberitahuan kepada persetujuan yang dilakukan bersama Orpheus.

Soalan Lazim GajiNow

Pekerja kontrak (Lokal dan Asing) dengan minimum gaji RM1200 layak.

i) Salinan Kad Pengenalan (depan + kembali lihat)

ii) slip gaji dari 3 bulan yang lalu

iii) *Untuk bukan pada-menaiki majikan – aku Janji Surat dari majikan anda.

Maksimum 50% kasar gaji bulanan antara sebanyak RM500 - RM2000. Tempoh boleh terdiri dari 15-30 hari.

Ada platform bayaran RM7.50 dan admin bayaran dari RM35-RM95 (dikira berdasarkan unik kami kredit jaringan algoritma)

Tidak! Keseluruhan proses kami dilakukan secara digital.

Ya, terdapat yuran pembayaran lewat sebanyak 1.5% daripada jumlah tertunggak, yang akan kami dermakan kepada badan amal.

Kami menjadikan proses menerima wang tunai cepat dan mudah tanpa kerumitan perbankan tradisional yang tertangguh dan tanpa mempertaruhkan keselamatan anda yang berlaku dengan Ahlongs. Dokumen minimum diperlukan dan anda menerima wang tunai anda untuk kecemasan anda dalam masa 24 jam!

Kami boleh menjamin data peribadi anda disimpan selamat, kerana kami dilesenkan dengan Pensijilan Perlindungan Data Peribadi.

Kami memproses pembiayaan anda di bawah 5 Minit!

Solusi Aliran Tunai Patuh Shariah kepada SME & Individu

Hubungi Kami

 C-4, Taman Tunku, Off Jln Langgak Tunku, Bukit Tunku, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia.

+6018-2191-337
+603-6211-0002

© 2023 Orpheus Capital • All rights reserved • Malaysia